Bij een brandwond is het belangrijk om snel en juist te handelen. Maar weet jij eigenlijk wat je het beste kunt doen? Of laat jij je leiden door de verhalen die rondgaan? Die berusten vaak niet op waarheid. De feiten en fabels op een rij:
Direct koelen met water
Koel een brandwond altijd eerst tien minuten met water. Koelen stopt het verbrandingsproces, voorkomt vochtverlies omdat de bloedvaten samentrekken en het verzacht de pijn. Dek de wond daarna af met een steriel verband of schone theedoek en laat de wond beoordelen door een arts. Is er geen (kraan)water in de buurt? Gebruik dan een hydrogelproduct.
Gebruik zacht stromend, lauw water
Het ligt misschien voor de hand om de kraan wijd open te zetten en koud water op de wond te storten. Dat is niet verstandig. Koud water kan leiden tot onderkoeling. Hard stromend water kan bovendien pijnlijk zijn.
Smeer niets op de wond
Er bestaan diverse wilde verhalen over het insmeren van de wond. Eiwit, meel en zelfs tandpasta zouden heel goed helpen. Daaraan mag sterk worden getwijfeld. Het beste advies: niets op de wond smeren. Ook brandzalf en koelspray voldoen niet altijd. Volgens de bijsluiter zijn deze producten bruikbaar voor een eerstegraads verbranding. Het verschil tussen eerstegraads en tweedegraads is echter niet altijd duidelijk.
Verwijder kleding en sieraden van het slachtoffer
Maar laat vastgeplakte kleding zitten. In dit geval maak je de kleding nat.
Alarmeer professionele hulp bij:
- brandwonden met blaren;
- brandwonden in de buurt van gewrichten vanaf tweedegraads;
- brandwonden met een aangetaste huid;
- verbrandingen in het gezicht;
- een brandwond door een chemisch product;
- een brandwond door elektriciteit.