NEN3140 Installatie- en Werkverantwoordelijke (IV/WV)

Wil jij leren wat je als IV of WV moet weten over NEN 3140?

Wil jij leren wat je als IV of WV moet weten over NEN 3140? Als Werkverantwoordelijke (WV) draag je de verantwoordelijkheid voor het veilig uitvoeren van werkzaamheden en zorg je voor de bedrijfszekerheid van elektrische installaties. Ook zie je erop toe dat medewerkers voldoende zijn geïnstrueerd om hun werk veilig en verantwoord te kunnen uitvoeren. Als installatieverantwoordelijke (IV) draag je de verantwoordelijkheid voor een veilige elektrische installatie, of dit nu een relatief eenvoudige huisinstallatie is of een complexe bedrijfsinstallatie. Je hebt de zorg voor het toezien op een veilige en verantwoorde werkwijze bij uitbreidingen en aanpassingen van deze installatie. De NEN 3140 beschrijft hoe.

Certificering is belangrijk. Hiermee laat je zien dat je veilig werkt, procedures kent en risico’s kunt inschatten. Herinstructie is verplicht, zodat je kennis en vaardigheden actueel blijven. Deze training voorziet je in deze herinstructie. Je kunt de training ook in een blended variant volgen.

 

Startmomenten

Trainingsinformatie

Je kunt deze training op afstand volgen, op basis van e-learning. Zo doorloop je het programma volledig zelfstandig, in je eigen tijd en tempo. Je kunt er daarnaast voor kiezen om na het doorlopen van de e-learning ook een trainingsdag te volgen waar je samen met vakgenoten in discussie gaat over diverse veiligheidsvraagstukken.

Je bent verantwoordelijk voor de elektrische installatie en moet zorgen voor de technische staat, bedrijfsvoering, onderhoud en aanpassingen. Of je bent verantwoordelijk voor het toezicht op het veilig uitvoeren van werk aan de elektrische installatie en het voldoende instrueren van personeel. Of je wilt hiervoor verantwoordelijk worden.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Relevante kennis van de NEN 3140 en Arbowet- en regelgeving.
  • Inzicht in gevaren bij het werken met elektriciteit.
  • Personeel, taken en toewijzen van aanwijzingen.
  • Het veiligheidsplan en werkplan en hierop toezien.
  • Beoordelen van de werkzaamheden van een derde partij.
  • Gebruik van veilige arbeidsmiddelen en materialen.
  • Verhouding tussen de Installatie- en Werkverantwoordelijke.
  • Inspectie van arbeidsmiddelen.
  • Risicoclassificatie.
  • Elektrotechniek

Je hebt voldoende kennis en vaardigheden in huis om goed te kunnen functioneren als Werkverantwoordelijke (WV) of installatieverantwoordelijke (IV). Je kennis en vaardigheden op het gebied van veilig werken nabij, aan of de inspectie van met elektrische objecten in het laagspanningsgebied is weer volledig up-to-date. Je bent in staat toezicht te houden hierop en personeel voldoende te instrueren.

Bewijs van deelname
Na afronding van deze training ontvang je een certificaat van deelname van 112BHV met een geldigheidsduur van 3 jaar.