Zo voorkom je pesten op de werkvloer Op woensdag, 17 mei, 2023, 1:29

Wist je dat ruim één op de vier werknemers (weleens) gepest wordt op het werk? Roddelen, treiteren en uitlachen komen helaas ook regelmatig bij volwassenen voor. De gevolgen van dit pestgedrag zijn zowel voor de werknemer als voor de werkgever groot. Lees in deze blog wat pesten precies is en wat je er tegen kunt doen. Wat is pestgedrag? Pestgedrag komt in allerlei verschillende vormen voor. Het is gedrag dat zich steeds herhaalt, bedreigend overkomt en waartegen een werknemer zich…

Lees verder >
Volg een opfriscursus en blijf oproepbaar Op dinsdag, 2 mei, 2023, 10:00

Als burgerhulpverlener ben je verplicht elk jaar een reanimatie-opfriscursus te volgen. Tijdens deze cursus wordt je kennis bijgespijkerd. Maar uit cijfers van HartslagNU, het reanimatie-oproepsysteem van Nederland, blijkt dat ruim 80.000 burgerhulpverleners niet langer aan deze eis voldoen. Een groot probleem, want daardoor neemt het aantal oproepbare burgerhulpverleners in Nederland met 30% af. Daling door corona De oorzaak van deze daling ligt hoogstwaarschijnlijk bij de coronapandemie. Daardoor was het een aantal jaar niet mogelijk een opfriscursus te volgen en was…

Lees verder >
Veilig werken: wie is verantwoordelijk en wie is aansprakelijk? Op donderdag, 12 januari, 2023, 10:28

Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Maar de primaire verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de veiligheid ligt bij de werkgever. Voor de duidelijkheid, er is een wezenlijk verschil tussen verantwoordelijk zijn en aansprakelijk zijn. Iemand die verantwoordelijk is, is verplicht om iets wél of juist niet te doen. Degene die aansprakelijk is, kan worden vervolgd en beboet of moet de schade vergoeden als de verplichting niet wordt nageleefd. Bestuursrecht of strafrecht? Hier hebben we het…

Lees verder >
“De combinatie van e-learning en praktijksessie is heel fijn” Op woensdag, 14 december, 2022, 1:20

Kim Bego-de Smit is senior stafmedewerker Talent & Learning bij Randstad Groep Nederland (RGN). Ze regelt onder meer alle bhv-trainingen voor het vaste personeel en is zelf ook bhv’er. “We hebben ook flexwerkers binnen RGN”, vertelt Kim. “Zij kunnen via de portal bhv-trainingen boeken, maar voor vaste medewerkers regel ik alle trainingen.’’ “Binnen RGN hebben we gekozen voor de combinatie van e-learning vooraf, gevolgd door een praktijksessie op een RGN-locatie. Als er geen geschikte ruimte is houden we de praktijksessie…

Lees verder >
Hierom zijn inclusieve reanimatiepoppen belangrijk Op dinsdag, 11 oktober, 2022, 10:30

Waarom is het belangrijk om bij reanimatietrainingen met inclusieve reanimatiepoppen, dus niet alleen mannelijke maar juist ook vrouwelijke, te oefenen? Als een vrouw in het openbaar buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgt, is de kans dat ze wordt gereanimeerd ruim een kwart lager dan bij een man. Haar overlevingskans is daarom ook een stuk lager dan die van een man. Dit heeft twee redenen. Een reden is dat de medische standaard altijd is gebaseerd op het mannelijke lichaam. Gelukkig komt…

Lees verder >
Brand in een verzamelkantoor: wie is verantwoordelijk voor de ontruiming? Op maandag, 10 oktober, 2022, 8:57

In de Arbowet staat dat elke werkgever moet zorgen voor goede Bedrijfshulpverlening (BHV). Maar hoe zit het als je met andere organisaties in één gebouw bedrijfsruimte huurt? Wie is dan waarvoor verantwoordelijk? Volgens de Arbowet moet de verhuurder voor alle veiligheidsvoorzieningen zorgen, zoals noodverlichting, vluchtwegen, nooduitgangen, brandmelders, brandblussers en brandslangen. Hij is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van die voorzieningen. Samenwerken bij ontruiming Maar voor de BHV is elk afzonderlijk bedrijf in het verzamelgebouw zelf verantwoordelijk. En dan wordt het…

Lees verder >
“Als BHV’er handelend optreden is niet zomaar vanzelfsprekend” Op vrijdag, 30 september, 2022, 2:22

BHV-docent Henk de Bruin werkte in de logistiek bij een grote multinational, maar zijn liefde voor BHV is hem met de paplepel ingegoten. “Ik kom uit een echte hulpverlenersfamilie”, vertelt Henk. Hij haalde zijn bhv-diploma, maar het werken in de logistiek bleek lastig te combineren met bedrijfshulpverlening. “Bij zo’n multinational gaat logistiek 24 uur per dag door en dat maakt het inplannen van bhv-cursussen dus wel lastig.” Maar kennisoverdracht en lesgeven was iets wat hij leuk vond. “Ik hield me…

Lees verder >
Nieuwe Nederlandse Richtlijnen Reanimatie Op vrijdag, 6 augustus, 2021, 2:41

De Nederlandse Reanimatie Raad heeft afgelopen voorjaar nieuwe Richtlijnen Reanimatie bekendgemaakt. Deze richtlijnen vervangen de richtlijnen uit 2015. Ze zijn gebaseerd op de nieuwe Europese Reanimatie Richtlijnen (guidelines 2021) van de European Resuscitation Council. Waar nodig heeft de Nederlandse Reanimatie Raad deze aan de Nederlandse situatie aangepast. Reanimeren volgens deze richtlijnen maakt de kans op overleven zo groot mogelijk. Experts beoordelen de richtlijnen elke vijf jaar opnieuw. Zo blijven de richtlijnen up-to-date op basis van de nieuwste onderzoeken. Deze richtlijnen…

Lees verder >