Waarom de CE-markering van levensbelang is voor jouw veiligheid

Je hebt het vast weleens gezien op bijvoorbeeld jouw apparatuur, het CE-logo. Het komt namelijk ontzettend veel voor. Heb je je ooit afgevraagd wat dat logo betekent? CE staat voor ‘Conformité Européenne’ en deze markering moet verplicht op producten worden aangebracht. Anders mogen ze niet verkocht of verhandeld worden op de Europese markt. Maar waarom is deze markering zo belangrijk? Je leest het hier.

Waarom is de CE-markering van essentieel belang?

Het CE-logo staat op veel apparatuur die wij dagelijks gebruiken. Denk aan medische hulpmiddelen, elektronische apparatuur, liften en bouwproducten. De CE-markering is van essentieel belang, omdat het aangeeft dat producten zijn getest en voldoen aan alle relevante EU-wetgeving en normen. Deze hebben betrekking op gezondheid, veiligheid, prestaties en milieu. In feite is de CE-markering een soort officiële verklaring van de fabrikant dat hun product voldoet aan de geldende EU-richtlijnen. Wanneer je een product met een CE-markering ziet, kun je erop vertrouwen dat ze veilig zijn voor gebruik.

Helaas weten buitenlandse fabrikanten hier ook van, wat het handelen in producten soms moeilijk maakt. Sommige leveranciers proberen onder de strenge keuringen uit te komen, door een vervalst CE-logo aan te brengen. Hierdoor lijken ze veilig en getest, maar dat zijn ze helemaal niet. Dit is gevaarlijk, want het kan risico’s met zich meebrengen voor de gebruikers.

CE-markering en “China Export”

Naast vervalsingen zijn er ook vergelijkbare, en erg verwarrende, logo’s. Sommige producten die uit China worden geïmporteerd, dragen ook een logo dat de letters ‘CE’ gebruikt. Maar hier betekent ‘CE’ niet ‘Conformité Européenne’, maar ‘China Export’. Het ontwerp van dit China Export-logo lijkt sterk op dat van de officiële CE-markering. Dat is natuurlijk niet voor niets. Het leidt tot misleiding en verwarring bij westerse bedrijven en importeurs.

Het is goed om te weten dat het China Export-logo geen officieel Europees merkteken is. Het product waar deze markering op staat voldoet vaak niet aan de vereiste kwaliteitsnormen gesteld door de EU. Wees dus alert en probeer deze producten zo veel mogelijk te vermijden.

Hoe weet je het verschil tussen echt en nep?

Hoe weet je of jouw product veilig is om te gebruiken? Een logo garandeert dus niet altijd een veilig of risicoloos gebruik. Het verschil tussen de officiële CE-markering en China Export is te herkennen. Het lettertype is hetzelfde, maar de letters staan veel dichter op elkaar bij China Export. Bij het officiële logo staan ze ver uit elkaar, bijna alsof ze niet bij elkaar horen. Mocht je toch twijfelen, dan kun je altijd contact opnemen met het instituut dat de markering toewijs t of bij de leverancier van het product.

Conclusie

Kortom, de CE-markering is een cruciaal symbool voor producten in Europa. Het garandeert dat een product aan Europese veiligheidsnormen voldoet. Hierdoor kun jij het veilig gebruiken. Wees wel altijd op je hoede voor vervalsingen en imitaties, zoals het China Export-logo. Deze zijn mogelijk gevaarlijk voor je gezondheid of veiligheid.