ATEX Basisprincipes (Ex 001)

Werk je in een explosiegevaarlijk gebied en u bent geen operator? Dan moet je kennis en vaardigheden hebben van explosieven, risico’s en maatregelen!

Werk je in een explosiegevaarlijk gebied maar ben je geen operator? Dan moet je kennis en vaardigheden hebben van explosieven, risico’s en maatregelen. Ook heb je specialistische kennis en bekwaamheden nodig die goed aansluiten op jouw functie.

Voorafgaand aan die specialisatie volg je deze training, ATEX Basisprincipes (Ex 001): een brede explosieveiligheidstraining. Deze training is geheel online. Je kunt starten en studeren wanneer je maar wilt.

Trainingsinformatie

Aanpak

 • E-learning: je kunt deze training op afstand volgen, je doorloopt de stof dan volledig zelfstandig. Je kunt op ieder willekeurig moment starten.
 • Herhaling (adaptief): wanneer je de herhalingsmodule volgt, dan wordt eerst je huidige kennis getoetst, waarmee je de onderwerpen die je al goed kent direct kunt voltooien. Je hoeft daarna enkel de theorie te volgen van de onderwerpen die je nog niet beheerst om de e-learningmodule te voltooien. Uiteraard is de inhoud van de onderwerpen die je direct hebt afgestreept ook te bekijken indien je dit toch wilt doornemen voor je examen gaat doen.
  Bewijs van deelname

Ben je (installatie- of onderhouds)monteur, ontwerper, inspecteur of auditor? En werk je in de chemie, voedselindustrie, verfindustrie of een andere branche met explosiegevaar? Met de training ATEX-EX 001 EX Basisprincipes toon je jouw vakbekwaamheid aan.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wetgeving
 • Eigenschappen van brandbare gassen en stoffen.
 • Zonering
 • Markeringen van apparatuur.
 • Veilig werken (werkvergunningen, gebruik gasmeters enz.).
 • Principes en werking van de beschermingswijzen voor elektrisch en mechanisch materieel.
 • Zichtbare omstandigheden, handelingen en gebreken aan apparatuur die een gevaar vormen voor de explosieveiligheid.
 • Specifieke eisen aan werkzaamheden in het explosiegevaarlijke gebied.

Na het volgen van deze online training voldoe je aan wettelijke arbo- en ATEX 153-(voorheen 137) eisen. Daarnaast voldoe je aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit Ex 001. De ATEX-trainingen omvatten alle relevante nationale, Europese (ATEX) en internationale (IEC) normen en regelgeving.

Bewijs van deelname
Na afloop van de ATEX-basisopleiding ontvang je het bewijs van deelname ‘ATEX Basisprincipes e-learning (EX 001)’. Je kunt ervoor kiezen om na de training het officiële IECEx-examen te doen. Heb je voor het examen een voldoende behaald, dan ontvang je het attest ‘IECEx 05 – Unit of competence – Apply basic principles of protection in explosive atmospheres’.

Wil je ook internationaal kunnen werken? Dan heb je een persoonscertificaat nodig dat voldoet aan het internationale IECEx 05-certificatieschema. Zo’n persoonscertificaat vraag je aan bij PBNA. Je hebt voor je aanvraag het betreffende IECEx-attest nodig en een ‘evidence file’. Dat zijn documenten waarin je werkgever jouw werkervaring heeft vastgelegd.