Elke dag overlijden er 35 Nederlanders aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als het aan de Hartstichting ligt, gaat dat aantal de komende jaren flink omlaag. Om dat doel te kunnen bereiken, moet iedereen in Nederland die een hartstilstand krijgt binnen 6 minuten geholpen worden. Dan is de kans op overleving namelijk het grootst en kunnen er jaarlijks 2.500 levens worden gered.

Daarvoor zijn, verspreid over het land, wel 170.000 burgerhulpverleners nodig die een buurtbewoner met een hartstilstand direct kunnen reanimeren. De ambulance is er vaak niet binnen 6 minuten, de burgerhulpverlener misschien wel.

Op dit moment zijn zo’n twee miljoen Nederlanders potentieel burgerhulpverlener. Dit zijn mensen die recent hebben leren reanimeren. Momenteel staan er 125.000 Nederlanders als burgerhulpverlener geregistreerd bij een van de twee oproepsystemen (HartveiligWonen en HartslagNu). Zij krijgen een bericht op hun mobiel op het moment dat er in hun buurt een hartstilstand wordt gemeld bij de meldkamer van 112.

Wat doet een burgerhulpverlener?

112bhv-AED

 

Hoe werkt burgerhulpverlening?

Iedereen die kan reanimeren, kan zich aanmelden als burgerhulpverlener in zijn of haar eigen buurt. Meldkamers van 112 van de ambulancediensten werken met een database met burgerhulpverleners en AED’s. Als jij je aanmeldt als burgerhulpverlener kom je in een oproepsysteem.

Er zijn 2 oproepsystemen in Nederland die werken via de meldkamers van 112: HartslagNu en HartveiligWonen. Zij bedienen verschillende regio’s maar hebben een vergelijkbare werkwijze:

  • Er komt via 112 een melding binnen van een hartstilstand.
  • De meldkamer stuurt 2 ambulances naar het slachtoffer en schakelt het oproepsysteem voor burgerhulpverleners in.
  • Maximaal 30 burgerhulpverleners die binnen een straal van 1.000 – 1.500 meter van het slachtoffer wonen, ontvangen een sms’je.
  • Een derde van de hulpverleners krijgt de oproep naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimatie. Twee derde krijgt het verzoek eerst een AED te halen.
  • In het sms’je staat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt en een link naar een kaartje met routebeschrijving.
  • Burgerhulpverleners starten met reanimeren totdat de ambulance arriveert.

Meer informatie over burgerhulpverlening vind je in de folder ‘Word burgerhulpverlener’.

De Hartstichting zoekt nog minimaal 45.000 burgerhulpverleners. Wil je ook levens redden in jouw buurt? Meld je dan vandaag nog aan als burgerhulpverlener.

Aamelden