Logo

De ene brand(blusser) is de andere niet

9 april 2018

Als er brand uitbreekt, moet je er snel bij zijn. Een waterslang is niet ideaal. Omdat de haspel aan de muur blijft zitten, kun je met de slang niet overal komen. Bovendien blijf je na het doven van de vlammen zitten met waterschade. Een uitstekend alternatief is een brandblusser. Maar voor welk soort kun je het beste kiezen?

Onderscheid in vier klassen

Als je de juiste brandblusser wilt aanschaffen, moet je eerst bepalen welke materialen in het bedrijf vlam zouden kunnen vatten. Op basis daarvan zijn vier klassen te onderscheiden:

  • Klasse A: vaste stoffen (bijvoorbeeld hout, papier en stro).
  • Klasse B: vloeistoffen (bijvoorbeeld olie, benzine en alcohol).
  • Klasse C: gassen (bijvoorbeeld propaan, butaan en aardgas).
  • Klasse D: metalen (bijvoorbeeld magnesium, zirkonium en natrium).

Poederblussers voor alle klassen

Er bestaan verschillende soorten blussers. Een pictogram op het apparaat correspondeert met de klasse. Een poederblusser is geschikt voor branden van de klassen A, B en C. Voor de klasse D bestaan ook speciale poederblussers. Het poeder snijdt de zuurstoftoevoer af, waardoor de brand dooft. Ook elektriciteitsbranden kun je er effectief mee bestrijden. Er zitten wel wat nadelen aan vast. Het poeder heeft geen optimale koelende werking. Een brand kan daardoor weer oplaaien. Daarnaast kan het poeder door de fijne structuur schade veroorzaken, bijvoorbeeld als het zich in een computer wurmt.

Koolzuursneeuw is soms een betere optie

Een CO2-blusser, ofwel koolzuursneeuwblusser, is wat dat betreft een betere optie. Dit apparaat zorgt voor een temperatuurdaling en veroorzaakt geen schade. Wel is dit apparaat alleen geschikt voor B- en C-branden. Wie deze blusser hanteert, moet wel ter zake kundig zijn. Sommige delen kunnen wel -80 graden koud worden. In een kleine ruimte werkt deze blusser bovendien zuurstoftekort in de hand.

Geen nevenschade bij gebruik schuimblusser

Schuimblussers zijn geschikt voor A- en B-branden. Ook schuim dooft vlammen door de zuurstoftoevoer af te snijden. Voor nevenschade hoef je niet bang te zijn. Een nadeel is wel dat het schuim roest kan veroorzaken en elektriciteit kan geleiden.

Terug

Er waren veel coöperatieve opdrachten waarbij je met elkaar en van elkaar kon leren. Dit is een leuke manier om alle belangrijke BHV onderdelen door te nemen.

Renske, Cursus BHV

Onze klanten en herkenningen