Ploegleider BHV

Als Ploegleider BHV ben je zelf BHV’er en heb je daarnaast een groep BHV’ers onder je hoede.

112BHV leidt medewerkers op tot BHV’ers en geeft specialistische training en ondersteuning bij de BHV-inrichting van het bedrijf.

Op deze pagina lees je alles over de rol van de BHV Ploegleider.

Ploegleider BHV

Als BHV Ploegleider heb je een coördinerende rol. Je bent verantwoordelijk voor een team BHV’ers. Bij een kleinere organisatie kan dat ook het voltallige BHV-team zijn. Dat is maar net hoe de BHV-organisatie binnen jouw bedrijf is ingericht.

Werk je in een grotere organisatie dan val je onder het Hoofd BHV. Deze persoon is verantwoordelijk voor het BHV-beleid. Jij bent als Ploegleider op de hoogte van het beleid en pakt jouw taak als verantwoordelijke voor een team BHV’ers op.

Als Ploegleider geef jij de directe leiding aan het BHV-team. Daarom horen de volgende aanvullende taken tot jouw verantwoording:

Aanspreekpunt

Als Ploegleider ben jij het eerste aanspreekpunt voor jouw BHV-team. Dat kan zijn op het gebied van middelen, maar ook bij vragen of ondersteuning van hun taken.

Coördinatie en communicatie

Tijdens een noodsituatie coördineer jij het BHV-team. Daarnaast communiceer je met hulpdiensten.

Opleiding en roosters

Jij zorgt ervoor dat er altijd voldoende BHV’ers aanwezig zijn met voldoende kennis. Daarbij kun jij de taak hebben om roosters te maken wanneer welke BHV-collega aanwezig is.

Ook zorg je ervoor dat iedereen in het bezit is van een geldig BHV-certificaat en dat collega’s op tijd naar een herhaalcursus gaan.

Oefening en evaluatie

Als Ploegleider organiseer je oefeningen voor het BHV-team waarbij je noodscenario’s oefent. Zoals brand- en ontruimingsoefeningen.

Je zorgt ervoor dat iedereen goed voorbereid is op echte noodsituaties. Niet alleen zodat alle BHV’ers weten wat er moet gebeuren tijdens een noodsituatie, maar ook om het vertrouwen en de samenwerking te versterken.

Jij evalueert de oefeningen en voert verbeteringen door waar nodig.

Materiaal

Als Ploegleider ben je ook verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle BHV-materialen en voorzieningen. Denk aan hesjes EHBO-kits maar ook de veiligheidsvoorzieningen. Daaronder valt ook de keuring van brandblusmiddelen, brandmeldinstallaties en noodverlichting.

Brug tussen management en praktijk

Tot slot ben je ook de schakel tussen het BHV-team en het management waarbij je rapporteert over de voortgang, eventuele incidenten en verbeterpunten binnen de veiligheidsprocedures.

Taken Ploegleider afhankelijk van organisatie

Zoals al aangegeven zijn de taken van de Ploegleider niet binnen iedere organisatie hetzelfde. Afhankelijk van de omvang van de organisatie en de aanwezigheid van andere BHV-rollen zoals die van het Hoofd BHV verschillen de taken.

Ploegleider BHV niet verplicht

Bij kleinere organisaties is het zelfs zo dat er geen Ploegleider is. Heeft een bedrijf slechts een of twee BHV’ers dan zal er geen Ploegleider zijn.

De werkgever is altijd verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van hun werknemers en anderen in het bedrijf. Taken die bij een groter bedrijf liggen bij de Ploegleider zullen in een kleiner bedrijf eerder bij het management liggen.

Hoe de BHV is ingericht en wie er welke verantwoordelijkheden heeft staat in de RI&E van het bedrijf.

Cursus BHV Ploegleider

Om Ploegleider te worden is het noodzakelijk dat je eerst je BHV-certificaat hebt. Daarin leer je de basis BHV.

Daarna volg je de cursus BHV Ploegleider. Tijdens deze cursus leer je meer over het ontwikkelen van leiderschaps- en coördinatievaardigheden om ook het BHV-team aan te sturen.

Je hebt als Ploegleider dus beide certificaten nodig: het reguliere BHV-certificaat en die van BHV Ploegleider. Voor beide certificaten geldt dat je deze periodiek moet herhalen. Voor BHV is dit jaarlijks, voor Ploegleider is dit iedere twee jaar.

Ga naar de cursus Ploegleider

Bekijk alle BHV-cursussen

Vragen en contact

Wil je meer weten over de BHV-inrichting van jouw bedrijf en wat er aan opleiding nodig is? Of heb je praktische vragen over de verschillende trainingen en cursussen van 112BHV?
Stel gerust je vraag of neem direct contact met ons op.