EHBO

EHBO is de afkorting van Eerste Hulp Bij Ongelukken. Het is de directe zorg die wordt verleend aan een slachtoffer voordat professionele hulp arriveert. Of het nu gaat om een kleine wond of een levensbedreigende situatie, met de juiste EHBO-kennis kun je het verschil maken. Het doel van EHBO is om de situatie te stabiliseren en erger letsel te voorkomen.

Een EHBO-cursus volgen geeft zelfvertrouwen en redt levens

Weet jij wat je moet doen als je als eerste ter plaatse bent na een ongeluk? Of als je collega plotseling onwel wordt en het bewustzijn verliest? EHBO volg je om te weten wat je moet doen in bepaalde noodsituaties. Al gaat het om een klein wondje of een levensbedreigende situatie, kennis van EHBO kan altijd van pas komen. Het volgen van een EHBO-cursus geeft je de kennis en het zelfvertrouwen om in noodsituaties op een goede manier te handelen. Dat kan het verschil maken tussen leven of dood.

EHBO verplicht

In sommige situaties is EHBO verplicht.

In het bedrijfsleven is alleen het aanwezig zijn van BHV’ers verplicht, maar als uit de RI&E blijkt dat er een verhoogd risico is op ongevallen binnen een bedrijf, is EHBO soms ook noodzakelijk.

Daarnaast is EHBO ook in bepaalde situaties verplicht. Bijvoorbeeld bij het organiseren van een evenement.

Ook in sommige beroepsgroepen is EHBO verplicht. Werk je bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf of ben je gastouder? Dan ben je verplicht om EHAK te volgen.

EHAK

EHAK betekent ‘EHBO aan kinderen’. EHAK is in de basis hetzelfde als EHBO, maar legt meer de nadruk op situaties die meer voor baby’s en kinderen van toepassing zijn. Zo leer je bij EHAK een andere volgorde bij reanimatie bijvoorbeeld. Een reanimatie bij kinderen is sneller nodig door problemen met de luchtweg (na verstikking of verdrinking) en wordt minder snel veroorzaakt door een circulatiestilstand. Daarnaast ligt de nadruk bij een cursus EHAK meer op situaties die vaker bij kinderen voorkomen, zoals vergiftiging door batterijen en huishoudelijke middelen of verstikking.

EHAK is verplicht voor bepaalde beroepen die werken met kinderen, maar is ook fijn om te doen als kersverse ouder, grootouder of oppas. Weet jij wat je moet doen als je baby stikt als bijvoorbeeld een druif of legoblokje de luchtweg blokkeert? Of als je kind blijkt een ernstige allergie te hebben en in shock belandt?

De 5 basisprincipes van EHBO

In iedere EHBO-cursus (ook de variant voor baby’s en kinderen), leert je hoe je moet handelen op basis van de 5 basisprincipes van EHBO:

  1. Veiligheid: zorg voor een veilige omgeving voor jezelf en voor het slachtoffer
  2. Beoordeling van de situatie: wat is de situatie van het slachtoffer
  3. Hulp inschakelen: bel 112 als dat nodig is
  4. Handelingen uitvoeren: van reanimatie tot aanleg verband
  5. Nazorg bieden: blijf bij het slachtoffer, stel gerust en wacht tot hulp arriveert

E-learning en praktijk

Om kennis én vaardigheden op te doen over EHBO bestaat een cursus uit zowel een e-learning als praktijkdag. Tijdens de e-learning krijg je meer theorie, maar ook praktijksituaties. Daarin kun je kijken of je, als er tijdsdruk is van een noodsituatie, ook kunt handelen in de praktijk.

Tijdens het online cursusdeel ligt de nadruk op de theorie. Tijdens de praktijkdag oefen je met onder andere reanimeren, de stabiele zijligging en het uitvoeren van de heimlich-greep. De trainer kan je dan concrete aanwijzingen geven over hoe en waar je je handen moet houden, hoeveel druk je moet zetten of je wijzen op handelingen die je misschien vergeten bent.

EHBO of BHV

EHBO en BHV gaan beide over handelen in noodsituaties. Het zwaartepunt bij EHBO ligt op het verlenen van medische hulp. BHV richt zich op werksituaties en bevat ook onderwerpen als brandbestrijding en evacuatie. Om de verschillen nog duidelijker te maken (112BHV bied namelijk zowel EHBO als BHV-cursussen aan), hebben de verschillen tussen EHBO en BHV verder voor je toegelicht op de pagina: het verschil tussen BHV en EHBO.

Het verschil tussen Oranje Kruis en Rode Kruis EHBO

Volg je een EHBO-cursus, dan kan de cursus een Oranje Kruis of Rode Kruis EHBO-cursus worden genoemd. Wat is het verschil zul je je misschien afvragen?

Zowel Oranje Kruis EHBO-cursussen als Rode Kruis EHBO-cursussen voldoen aan de Europese richtlijnen. Het Rode Kruis is alleen internationaal bekend en het Oranje Kruis is echt een Nederlandse instantie. Het voornaamste verschil in de cursussen zit in de afsluiting van de cursus. Volg je en cursus van het Oranje Kruis, dan rond je deze af met een examen. Behaal je het examen, dan wordt dit opgenomen in het certificatenregister van het Oranje Kruis.

Na afronding van een EHBO-cursus van het Rode Kruis, hoef je geen examen te doen. Je behaalt het certificaat door de e-learning te voltooien en actief deel te nemen aan de praktijktraining.

De EHBO-cursussen van 112BHV zijn Rode Kruis-cursussen.

EHBO-cursussen bij 112BHV

Bij 112BHV kun je kiezen uit diverse EHBO-cursussen, afgestemd op jouw behoeften:

Kies je trainingssoort

Kies je taal

Het trainingsaanbod wordt geladen...
Load more
 

Vergoeding

Meld je je als particulier aan voor een EHBO-cursus, dan adviseren we je om de voorwaarden van je zorgverzekering te controleren. Veel zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten.

 

EHBO-cursussen op verschillende locaties in Nederland

De EHBO-cursussen van 112BHV worden op verschillende locaties in Nederland gegeven. Zo volg je een EHBO-cursus van 112BHV in Amsterdam, Capelle aan den IJsel, Zwolle, Utrecht, Eindhoven en Amsterdam.

Daarnaast geven onze instructeurs de EHBO-cursussen ook vaak incompany: bij bedrijven op locatie. Het voordeel daarvan is dat er tijdens de EHBO-cursus meer aandacht geschonken kan worden aan onderwerpen die binnen het bedrijf eerder van toepassing zijn.

 

Reanimatiecursus

Naast de bovengenoemde EHBO-cursussen geeft 112BHV ook reanimatietrainingen. Tijdens de reanimatietraining staat het reanimeren van een slachtoffer centraal. Je oefent tijdens een reanimatiecursus zowel met gebruik van een AED als zonder AED. Na actieve deelname aan de cursus ontvang je een ECAC-erkend Rode Kruis-certificaat voor Reanimatie en AED. Met dit certificaat kun je je ook aanmelden als burgerhulpverlener. Met dit certificaat kun je je ook aanmelden als burgerhulpverlener.

Deze reanimatiecursus is momenteel alleen als bedrijf te boeken.

 

Waarom een EHBO- of reanimatiecursus boeken van 112BHV?

  • Erkend Rode Kruis-partner
  • Ervaren instructeurs
  • Hoge klanttevredenheid: 112BHV scoort een CEDEO-klanttevredenheidsscore van 10+
  • 40+ jaar ervaring in veiligheidsopleidingen
  • EHBO- en reanimatiecursussen worden ook incompany gegeven
  • 112BHV Neemt organisatie en administratie uit handen van bedrijven
 

Lees meer over EHBO-onderwerpen

 

Vragen over de EHBO-cursussen of veiligheid op de werkvloer?

Neem contact op. We helpen je graag.