Volgens de Arbowet moet elke organisatie een preventiemedewerker hebben. De preventiemedewerker speelt een cruciale rol in het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving door risico’s te inventariseren en te helpen bij het uitvoeren van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Sommige organisaties kiezen er voor om naast de preventiemedewerker ook een arbocoördinator aan te stellen. Hoewel beide functies bijdragen aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, zijn er een aantal verschillen:
Preventiemedewerker:
- Uitvoerende rol: De preventiemedewerker voert voornamelijk praktische en uitvoerende taken uit, zoals het uitvoeren van de RI&E, het adviseren over preventieve maatregelen, en het optreden bij incidenten en calamiteiten.
- Ontslagbescherming: De preventiemedewerker heeft een mate van ontslagbescherming volgens de Arbowet. Dit houdt in dat een preventiemedewerker niet zomaar ontslagen kan worden vanwege het geven van advies of het uiten van meningen over veiligheidskwesties. Werkgevers moeten met sterke argumenten komen om tot ontslag over te gaan. Alleen bij zwaarwegende redenen, zoals bedrijfssluiting of ontslag op staande voet, kan de preventiemedewerker ontslagen worden.
Lees meer over de preventiemedewerker
Arbocoördinator:
- Coördinerende rol: De arbocoördinator richt zich op de coördinatie van het arbobeleid en houdt overzicht over alle arbotaken binnen de organisatie. Hij of zij kan de taak hebben om samen te werken met de preventiemedewerker, maar de arbocoördinator stuurt vaak de implementatie van arbotaken op strategisch niveau aan.
- Geen formele bescherming: De arbocoördinator heeft geen formele aanstelling of ontslagbescherming zoals de preventiemedewerker. Hij of zij valt onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als andere werknemers binnen de organisatie.
Lees meer over de arbocoordinator
Hoe verhouden de preventiemedewerker en de arbocoördinator zich tot elkaar?
Het grootste verschil is dat de arbocoördinator arbotaken en arbobeleid coördineert en dat de preventiemedewerker uitvoerend optreedt bij incidenten en calamiteiten.
In kleinere organisaties wordt vaak één persoon aangesteld die zowel de rol van preventiemedewerker als die van arbocoördinator op zich neemt. In grotere organisaties zijn de functies vaak gescheiden om de verantwoordelijkheden te verdelen tussen operationele en strategische taken. De arbocoördinator heeft een bredere verantwoordelijkheid voor de coördinatie van het arbobeleid en de langetermijnstrategie van veilig werken.