Wat je leert tijdens een cursus B-VCA
Om veilig en gezond te kunnen werken in risicovolle omgevingen zoals hierboven genoemd, worden de volgende onderwerpen behandeld tijdens de cursus B-VCA:
- Arbeidsomstandigheden en milieu
- Arbo in de praktijk
- Gevaarlijke stoffen
- Etikettering en signalering
- Elektriciteit
- Brand- en explosiegevaar
- Werken in besloten ruimten
- Werkplekeisen algemeen
- Hijs- en hefwerktuigen
- Werken op hoogte
- Handgereedschap
- Gereedschapsmachines
- Persoonlijke beschermingsmiddelen
VCA-basis is speciaal ontwikkeld voor medewerkers die uitvoerend werk verrichten in sectoren zoals de bouw, petrochemie, industrie, elektrotechniek en transport. Het certificaat is vaak verplicht voor werknemers die aan de slag gaan bij bedrijven die werken volgens de VCA-standaard.
Wanneer VCA-basis noodzakelijk is
Medewerkers van bedrijven die werken volgens de VCA-standaard moeten in het bezit zijn van een geldig VCA-certificaat.
Hoewel VCA wettelijk niet verplicht is, zijn er veel situaties en beroepsgroepen waarbij VCA wel opgelegd is. Bovendien is de kennis van VCA in veel situaties noodzakelijk voor de veiligheid op de werkvloer.
Enkele praktijkvoorbeelden:
- Je werkt op daken of op hoogte in bijvoorbeeld een magazijn of fabriek: bijvoorbeeld bij het plaatsen van zonnepanelen of het onderhoud van machines op hooggelegen platforms.
- Je moet je werk doen in een omgeving met ontvlambare stoffen: zoals in een chemische fabriek, bij tankstations of in een ruimte waar met gassen wordt gewerkt.
- Je werkt met elektra of in omgevingen waar met elektra wordt gewerkt: zoals bij het installeren van elektrische installaties of het onderhouden van hoogspanningskabels.
- Je bestuurt een machine of voert werkzaamheden uit in de buurt van machines: bijvoorbeeld bij het bedienen van een graafmachine, hijskraan of heftruck.
- Je werkt in afgesloten ruimtes met beperkte toegang: zoals tanks, putten, of silo’s, waar zuurstofgebrek of gevaarlijke dampen een risico kunnen vormen.
- Je gebruikt gereedschap of materialen die risico’s met zich meebrengen: zoals kettingzagen, slijptollen of ander elektrisch gereedschap.
- Je voert werkzaamheden uit in de buurt van zwaar verkeer: zoals bij wegwerkzaamheden of op een bedrijventerrein waar vrachtwagens en heftrucks rondrijden.
VCA-basis is speciaal ontwikkeld voor medewerkers die uitvoerend werk verrichten in sectoren zoals de bouw, petrochemie, industrie, elektrotechniek en transport.
Examen B-VCA
Om je certificaat B-VCA te behalen, moet je eerst een examen doen. Kies je voor een cursus bij 112BHV, dan is het examen inbegrepen. Kies je voor de klassikale cursus, dan wordt het examen aan het einde van de cursusdag afgenomen. Bij de andere cursusvarianten doe je het examen op een van de examenlocaties.
Waarom een cursus B-VCA bij 112BHV
- Met 112BHV behaal je een erkend VCA-diploma
- Je kunt snel starten: we geven veel cursussen, dus zijn er veel mogelijkheden
- 112BHV heeft een cedeo-klanttevredenheidsscore van 10+
- Je vindt onze locaties door heel Nederland
- VCA-cursussen zijn ook in het Engels te volgen
- 112BHV biedt VCA ook incompany aan
- 40+ jaar ervaring in veiligheidsopleidingen
- VCA-examens worden afgenomen in samenwerking met erkend examenbureau PBNA
B-VCA bij jou in de buurt
112BHV organiseert cursussen en examens op verschillende locaties in Nederland.
Zo volg je een VCA-cursus onder andere in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Apeldoorn, Den Bosch, Breda, Eindhoven, Utrecht, Nijmegen, Zwolle, Arnhem. Ook incompany kun je VCA-cursussen volgen, bij jou op locatie.
Lees meer over VCA
Vragen en contact
Wil je meer weten over de cursusmogelijkheden voor VCA?
Stel gerust je vraag of neem direct contact met ons op.