De slow whoop: wat je moet doen als BHV’er

Het is dinsdagmiddag na de lunch. Het is druk vandaag. Niet alleen zijn al je collega’s vandaag op kantoor, beneden is er ook bijeenkomst waar tientallen bezoekers op af zijn gekomen. Plots klinkt het indringende geluid van de slow whoop. Het geluid gondst door het gebouw. Collega’s kijken elkaar verschrikt aan: wat is er aan de hand? Als BHV’er weet jij precies wat je te doen staat!

Wat is een slow whoop?

De slow whoop is het alarm dat afgaat bij een noodsituatie. Het is een indringend geluid dat steeds harder en zachter gaat. De slow whoop is bedoeld om mensen te waarschuwen dat er iets aan de hand is en het pand zo snel mogelijk verlaten moet worden. Het geluid waarschuwt voor brand, maar kan ook worden geactiveerd bij andere calamiteiten, zoals een gaslek of explosiegevaar.
De slow whoop is in elk geval het signaal voor BHV’ers om direct in actie te komen en het ontruimingsplan in werking te stellen.

BHV en slow whoop

Als BHV’er ken je het ontruimingsplan. Dat ontruimingsplan is opgesteld en na iedere ontruimingsoefening in het verleden bijgeschaafd. Je weet dus hoe je effectief moet evacueren.

Maar eerst beoordeel je de situatie. Wat is er aan de hand? Het kan zijn dat je eerst moet ingrijpen, bijvoorbeeld het blussen van een beginnende brand. Hierbij volg je altijd de richtlijn: zorg eerst voor je eigen veiligheid. Gebruik aanwezige middelen, zoals een brandblusser of brandslanghaspel, alleen als dat zonder gevaar kan.

Daarna ga je over tot het evacueren van personen. Vanuit het ontruimingsplan heb jij een specifiek gebied toegewezen gekregen dat je moet controleren: bijvoorbeeld de vergaderruimtes, de toiletten en de kantine.

Tijdens je ronde:
• Controleer je zorgvuldig elke ruimte en roep je mensen op om direct naar buiten te gaan.
• Help je mensen die minder mobiel zijn of extra begeleiding nodig hebben. Wees hierbij geduldig en zorg dat ze veilig naar buiten worden geleid.
• Zorg je ervoor dat deuren gesloten worden om de verspreiding van rook en vuur te beperken. Dit staat ook bekend als compartimentering en is cruciaal bij brand.

Je begeleidt collega’s en bezoekers naar buiten via de dichtstbijzijnde nooduitgang en controleert of deze vrij is van obstakels. Houd in gedachten dat ook het jouw taak is om kalm te blijven en paniek te voorkomen.

Aangekomen bij de aangewezen verzamelplek zorg je ervoor dat iedereen zich meldt bij de verantwoordelijke persoon, zoals de BHV-coördinator. Die voert een eindcontrole uit en communiceert met de hulpdiensten. Het is belangrijk dat je eventuele bijzonderheden doorgeeft, zoals achterblijvers, personen in een lift of geblokkeerde routes. Dit zorgt ervoor dat hulpdiensten snel en effectief kunnen handelen.

Als iedereen veilig buiten is en de situatie onder controle lijkt, wacht je verdere instructies af van de hulpdiensten of de centrale meldpost.
Na afloop wordt de situatie geëvalueerd, zodat verbeterpunten kunnen worden meegenomen in toekomstige oefeningen of aanpassingen van het ontruimingsplan.

Weet jij wat je moet doen als de slow whoop afgaat?

112BHV is gespecialiseerd in het geven van veiligheidstrainingen. We leiden BHV’ers op en helpen bedrijven bij de BHV-inrichting van het bedrijf. Zoals het opstellen van een ontruimingsplan en het begeleiden van ontruimingsoefeningen. Zo weet iedereen precies wat te doen als die slow whoop afgaat.

Ik wil meer weten