QHSE, BHV en Arbo

Op het gebied van veiligheid zijn er veel verschillende functies. 112BHV biedt trainingen voor BHV’ers, Ploegleiders, Hoofd BHV’ers, Arbocoördinatoren en Preventiemedewerkers. Ook de functie QHSE-manager kom je veel tegen als het gaat over veiligheid binnen organisaties.

 

De overeenkomsten en verschillen tussen QHSE, BHV en Arbo

De termen BHV, Arbo en QHSE hebben alle drie te maken met het welzijn van medewerkers in een organisatie. Lees meer over de overeenkomsten en verschillen.

De overeenkomsten

  • QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment.
  • BHV staat voor Bedrijfshulpverlening.
  • Arbo is de afkorting voor Arbeidsomstandigheden.
  • De grote gemene deler tussen deze afkortingen is dat zij allemaal bijdragen een veilige en gezonde werkomgeving.

BHV en Arbo richten zich op een veilige werkomgeving. BHV is gericht op noodsituaties zoals brand of ongevallen, terwijl Arbo structurele maatregelen neemt om risico’s te verkleinen, bijvoorbeeld op het gebied van ergonomie en het mentale welzijn van medewerkers

Zowel Arbo als QHSE richten zich op de gezondheid van medewerkers. Arbo legt de nadruk op wettelijke veiligheidseisen en gezondheid. Het perspectief vanuit QHSE is breder. Ook het voldoen aan kwaliteitsstandaarden en milieunormen is onderdeel van de werkzaamheden van de QHSE-manager.

Arbo en QHSE zorgen er daarnaast ook beide voor dat de organisatie voldoet aan regelgeving en normen, maar QHSE heeft een uitgebreidere focus die ook internationale standaarden (zoals ISO-normen) en milieuwetgeving omvat. richt zich uitsluitend op de Nederlandse Arbowetgeving.

De verschillen tussen Arbo, BHV en QHSE

Het grootste verschil tussen deze veiligheidsgebieden is de focus.

BHV

BHV is specifiek gericht op eerste hulp bij noodsituaties, zoals evacuatie, brandbestrijding en eerste hulp. De basis van BHV is reactief.

Arbo

Arbo heeft een breder bereik en richt zich op de structurele gezondheid en veiligheid in overeenstemming met de Arbowet. Het gaat om preventie van risico’s op lange termijn.

QHSE

QHSE gaat verder dan veiligheid en gezondheid. Ook kwaliteits- en milieubeheer is hier onderdeel van. QHSE richt zich op bredere bedrijfsprocessen, zoals het behalen van ISO-certificeringen.

Arbo, BHV en QHSE, wat heb je als organisatie nodig?

Als organisatie in Nederland ben je verplicht om BHV binnen de organisatie te regelen. Als werkgever ben je verplicht voldoende gecertificeerde BHV’ers op locatie te hebben en voorzieningen te treffen voor het geval er zich een noodsituatie voordoet. Denk aan vluchtroutes, brandblussers en ontruimingsoefeningen.

Ook het hebben van een actuele RI&E is verplicht vanuit de Arbowet en valt onder de verantwoordelijkheid van de Arbo-organisatie binnen het bedrijf. Daarnaast is de RIE ook de basis voor de BHV-maatregelen die genomen moeten worden.

De RI&E en het daaruit voortkomende Plan van Aanpak wordt doorgaans opgesteld door de preventiemedewerker. Ieder bedrijf is wettelijk verplicht een preventiemedewerker aan te stellen. De preventiemedewerker werkt vaak samen met de Arbocoördinator bij het opstellen van het Plan van Aanpak.

Een QHSE-manager of -coördinator is wettelijk niet verplicht. Wel kan het zijn dat als het bedrijf in een sector valt waarvoor verplichte kwaliteits- of milieunormen gelden, zoals bij veel bedrijven in de chemische industrie het geval is, het aanstellen van een QHSE-manager vanuit de sector gereguleerd is.

Nog een laatste functie op het gebied van risicomanagement: de RADI

We benoemden verschillende kennisgebieden op het gebied van risicomanagement binnen organisaties en hun rollen. Er is nog een functie die in grote organisaties veel voorkomt op het gebied van risicomanagement: de RADI.

RADI staat voor ‘Risico Analist Duurzaamheid en Innovatie’. Op het gebied van risicomanagement en duurzaamheid heeft de RADI overlap met de QHSE-manager. De RADI focust zich echter op innovatieve en duurzame ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor de organisatie. De QHSE-manager heeft een bredere verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu binnen de organisatie.

112BHV en opleidingen voor de verschillende veiligheidsrollen

112BHV biedt verschillende trainingen op het gebied van Arbo en BHV, zoals voor de arbocoördinator, preventiemedewerker, BHV’er, Hoofd BHV’er en ploegleider. De focus van 112BHV ligt op de veiligheid van medewerkers.

112BHV is de ideale partner voor bedrijven op het gebied van veiligheid. Wil je meer weten over wat er nodig is voor jouw organisatie op het gebied van veiligheid? Neem gerust contact op.

Neem contact op