Ontruimingsoefening

Ontruimingsoefeningen zijn nodig om bij een daadwerkelijke noodsituatie te weten hoe je moet handelen. Maar ook om te leren om het ontruimingsproces te verbeteren.

Lees meer over ontruimingsoefeningen, of plan een begeleidde ontruimingsoefening in.

Ontruimingsoefening

Een ontruimingsoefening is een geplande simulatie van een noodsituatie waarin wordt geoefend hoe zo snel en efficiënt mogelijk een gebouw of terrein ontruimd moet worden om iedereen in veiligheid te brengen. Het houden van een ontruimingsoefening heeft meerdere doelen. Door regelmatig te oefenen, leren mensen hoe ze moeten reageren in een noodsituatie. Personen die in het pand aanwezig zijn, worden zich zo beter bewust van vluchtroutes en BHV-middelen. Ze leren hoe ze moeten handelen als zich daadwerkelijk een noodsituatie voordoet. Door ontruimingsoefeningen te houden, zal er minder snel paniek uitbreken bij een echte noodsituatie.

Dit geldt ook voor de BHV’ers. Zij dienen op de hoogte te zijn van de ontruimingsprotocollen en hun taken bij calamiteiten. Door het houden van een ontruimingsoefening, kunnen zij ook hun rol innemen en deze beter uitvoeren bij een echte calamiteit.

Tot slot is een ontruimingsoefening het middel om te toetsen of een ontruimingsplan ook werkt in de praktijk. Door te evalueren hoe de ontruiming verliep, kan gekeken worden of het plan nog verbeterd kan worden. Daarnaast is het goed om te weten dat het verplicht is om regelmatig een ontruimingsoefening te houden. Hoe vaak dit is, is afhankelijk van wat is opgenomen in de RI&E van de organisatie.

Verschillende ontruimingsoefeningen

Een ontruimingsoefening kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. De meest bekende variant is het oefenen in de praktijk. Dit kan aangekondigd, maar ook onaangekondigd zijn.

Praktijkoefeningen

Bij een aangekondigde ontruimingsoefening kunnen BHV’ers zich erop voorbereiden dat er een ontruiming gaat plaatsvinden. Bijvoorbeeld door nog even goed na te denken over hun taken bij een ontruiming, of door het protocol nogmaals door te nemen. Een onaangekondigde ontruiming is een goed middel om te kijken of iedereen daadwerkelijk zijn taken en verantwoordelijkheden kent. In dat geval zal de reactie van betrokkenen het meest lijken op een situatie met een daadwerkelijke calamiteit.

Table top-ontruimingsoefeningen

Naar het oefenen in de praktijk, kan een ontruimingsoefening ook gesimuleerd plaatsvinden, zonder tot een daadwerkelijke ontruiming over te gaan. Dit heet ook wel een ’table top ontruimingsoefening’. Het voordeel van ontruimingsoefeningen met deze methode, is dat het minder belasting vraagt van de verdere organisatie. Ook kunnen eenvoudig meerdere situaties doorgenomen worden. Hoe reageren we als er een gaslek is? Hoe ontruimen we bij brand bij de hoofdingang? Wat als bepaalde vluchtroutes niet beschikbaar zijn? Hoe reageren we bij het vrijkomen van schadelijke stoffen? Deze vorm van ontruimingsoefening is ideaal voor het snel en effectief aanscherpen van procedures.

Nadelen ontruimingsoefening

Natuurlijk heeft het houden van ontruimingsoefeningen ook nadelen. Niet alleen onderbreek je de werkzaamheden van medewerkers, het kan er ook voor zorgen dat medewerkers een echte noodsituatie verkeerd inschatten en deze niet serieus nemen. Het is daarom zaak om goed na te denken over hoe vaak je een ontruimingsoefening gaat houden, met name als de ontruimingsoefeningen plaatsvinden in de praktijk.

Ontruimingsoefening organiseren

De ontruimingsoefening wordt meestal georganiseerd door de BHV’ers binnen een bedrijf, maar kan ook geïnitieerd worden vanuit het management in de organisatie. Dat ligt er maar net aan hoe de BHV binnen een organisatie is ingericht.

Begeleiding bij ontruimingsoefeningen

Bij het organiseren van een ontruimingsoefening is het aan te bevelen dit te doen met behulp van een externe partij, zoals 112BHV. Ontruimingsoefeningen geven een belasting op de organisatie, met name de praktijkoefeningen. Daarom wil je natuurlijk dat de ontruimingsoefening zoveel mogelijk effect heeft en er optimale lering uit getrokken kan worden. Met 112BHV kun je een ontruimingsoefening laten begeleiden. Dat kan zowel een table top-oefening zijn, een oefening in de praktijk, als een combinatie van beide varianten.

Lees meer over de ontruimingsoefeningen van 112BHV

Lees meer over ontruiming en de rol van BHV bij ontruiming

Lees meer over ontruiming

Ontruiming ontruimingsplan ontruimingsplattegrond

Meer informatie over BHV

Meer over BHVhoofd bhvploegleider

Meer weten over het organiseren van ontruimingsoefeningen?

Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.