Ontruimingsoefeningen

Wil je een Table Top training, Praktijktraining Ontruiming of een Ontruimingsoefening organiseren in je bedrijf? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.

Trainingsadvies op maat

Om zeker te weten dat je ontruimingsplan (nog) goed werkt is het verstandig om regelmatig een ontruimingsoefening te houden. De BHV-ontruimingsoefening is een generale repetitie van een ongeval of calamiteit in jouw bedrijf.

Wij bieden de ontruiming in drie varianten aan. In deze verschillende opties houden wij rekening met verschillende zaken:

 • Jouw wens voor een aangekondigde of onaangekondigde ontruiming.
 • Belasting van het gebouw/de omgeving.

112BHV begeleidt en traint jouw BHV’ers en organiseert ontruimingsoefeningen binnen je bedrijf zodat:

 • Medewerkers weten hoe zij het pand snel en veilig kunnen verlaten.
 • BHV’ers een ontruiming efficiënt en accuraat kunnen begeleiden.

De ontruimingsoefening vindt direct in de praktijk plaats en dus altijd bij jou op locatie met je eigen BHV’ers.

Aanpak
Wij bieden drie verschillende trainingsvarianten aan, op jouw locatie, op het gebied van ontruimen:  

 • Table top-training 
  • Het is aan te bevelen om, voordat er daadwerkelijk wordt geoefend, de procedures en instructies eerst ‘droog’ te oefenen met behulp van een table top-training. Iedereen is zich dan weer bewust van de procedures en wijze van samenwerken. Dit bevordert een positief resultaat bij een daadwerkelijke oefening.
  • Tijdens een table top-training worden de interne procedures besproken en worden cursisten zich beter bewust van het pand waarin ze werken. Zaken als vluchtwegen, nooduitgangen, compartimentering en de plek waar brandblussers, verbandtrommels en AED hangen worden besproken en gecheckt. Cursisten krijgen de opdracht een of meerdere scenario’s te bedenken en te oefenen op een plattegrond. Het gebouw wordt met deze training niet belast.
  • Table top is ook geschikt voor organisaties waar oefenen aan de hand van ontruimingstraining of (on)aangekondigde ontruimingsoefening niet mogelijk is. 
 • Praktijktraining ontruimen 
  • Hoe ontruim je snel en efficiënt een gebouw bij een calamiteit? BHV’ers oefenen het met de Praktijktraining Ontruiming. Hierbij worden BHV’ers niet alleen getraind, maar oefenen ze ook in de praktijk. Aan de hand van gezamenlijk bedachte scenario’s wordt er geoefend in het gebouw en evalueert men elkaars optreden. Tijdens de oefening kan een LOTUS-slachtoffer worden ingezet. Bij deze training wordt alleen het gebouw belast. De werknemers of bewoners doen niet mee aan de training. 
 • (On)aangekondigde ontruimingsoefening
  • Bij de (on)aangekondigde ontruimingsoefening vindt een daadwerkelijke ontruiming plaats, waarbij de BHV-organisatie optimaal wordt getest. De inhoud van het scenario is onbekend bij de deelnemers. De oefening kan aangekondigd zijn, maar je kunt er ook voor kiezen alleen door te geven in welke week de oefening plaatsvindt en niet aan te kondigen op welk moment precies. 

 

BHV ploegleiders, coördinatoren BHV of Hoofd BHV’ers, die verantwoordelijk zijn voor het ontruimen van een bedrijfslocatie in geval van brand of andere calamiteiten, die samen met hun BHV-ploeg willen oefenen met ontruimen of willen toetsen hoe het BHV-team presteert tijdens een ontruiming.  

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Interne (ontruimings)procedures
 • Gebouwkennis
 • Communicatie
 • Scenario’s opstellen en oefenen
 • Vaststellen van leermomenten voor een volgende ontruiming(straining)

Na het doorlopen van een table toptraining, praktijktraining ontruimen of het doen van een ontruimingsoefening ben je als ploegleider (en het BHV-team) weer op de hoogte van de (interne) ontruimingsprocedures en weet je of en waar er verbeterpunten mogelijk zijn om als BHV-team het bedrijf succesvol te kunnen ontruimen.

Bewijs van deelname
Na afloop van een ontruimingsoefening ontvangt de ploegleider en/of hoofd BHV’er een ontruimingsverslag van de oefening. Bij een table toptraining of praktijktraining ontruimen worden de verbeterpunten mondeling besproken tijdens de training. 

Filters


Zoekfilters


Arbo en Veiligheid

BHV en EHBO

VCA

Zorg en Veiligheid

Incompany

Ontruimingsoefeningen
Houd regelmatig ontruimingsoefeningen in je bedrijf
Reanimatietraining
Leer levens redden met een reanimatietraining
Resilience-spel
Leer handelen in onvoorziene situaties met het Resilience-spel

Offerte aanvragen

beveiligd met reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden