Resilience-spel

Ongelukken op het werk gebeuren vaak doordat mensen niet weten hoe te handelen in onvoorziene situaties. Dat moest anders, vindt het RIVM. Vandaar dat het RIVM, samen met 112BHV, het Resilience-spel heeft ontwikkeld.

Trainingsadvies op maat

Ongelukken op het werk gebeuren vaak doordat mensen niet weten hoe te handelen in onvoorziene situaties. Uit de analyses van meer dan 31.000 ongevallen, blijkt dat bij grofweg 1 op de 6 ernstige arbeidsongevallen het misgaat in onvoorziene situaties. Een medewerker schat op basis van eerdere ervaringen de situatie op een bepaalde manier in en ‘ziet’ niet dat de situatie mogelijk nét even anders is. Juist bij zulke onzekerheid is resilience cruciaal. Resilience zien we als de vaardigheid die mensen nodig hebben om in onvoorziene situaties, waarin vaak sprake is van onzekerheid en tijdsdruk, veerkrachtige besluiten te nemen en veilig op te treden.

Aanpak
Het 3 uur durende interactieve Resilience-spel biedt een training die de deelnemer vanuit realistische cases leert kritisch te denken over veiligheid en waarin je elkaar voortdurend bevraagt vanuit verschillende rollen. Verschillende perspectieven worden belicht en deze worden vanuit meerdere belangen besproken. En alleen dat inzicht al, dat je leert je luiken open te zetten in plaats van te vernauwen, is een enorme winst. Je traint een open blik waardoor er een betere besluitvorming gemaakt kan worden in situaties die de veiligheid bedreigen.

Je hebt affiniteit met veiligheid en besluitvormingsprocessen. Je bent binnen jouw bedrijf of team bezig met het vergroten van veiligheid op de werkvloer en je wilt graag weten hoe jij het beste met situaties van grote onzekerheid en tijdsdruk kunt omgaan. 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Resilience
  • Onvoorziene situaties
  • Onzekerheid en tijdsdruk in besluitvorming
  • De vijf stappen
  • Valkuilen
  • Het Resilience spel

Na afloop van de training ben je bekend met het resilience gedachtegoed. Je kent de vijf stappen die belangrijk zijn bij het resilience omgaan met onvoorziene situaties. Zo herken je je eigen valkuilen tijdens een besluitvormingsproces en draag je actief bij aan de veiligheidscultuur.

Filters


Zoekfilters


Arbo en Veiligheid

BHV en EHBO

VCA

Zorg en Veiligheid

Incompany

Offerte aanvragen

beveiligd met reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden