De voordelen van een EHBO-diploma als oppas

Kinderdagverblijven en gastouders zijn verplicht om een EHBO-certificaat te hebben. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen en met zo’n certificaat is de veiligheid van deze kinderen veel groter. Oppassen zijn daarentegen ook verantwoordelijk voor de oppaskinderen, maar zij zijn wettelijk gezien niet verplicht om een EHBO-cursus te volgen. Maar ook voor hen is dit super belangrijk!

Verplicht EHBO-certificaat voor kinderopvang

Om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen en meer aandacht te schenken aan de ontwikkeling van kinderen is er een regel opgesteld waarbij gastouders en kinderdagverblijven verplicht zijn om een EHBO-certificaat te hebben. Hebben zij dit niet? Dan mogen zij de verantwoordelijkheid over de kinderen niet nemen.

 Waarom een oppas een EHBO-cursus zou moeten volgen

Een oppas is een persoon die vaak in het huis van het oppaskind komt oppassen op de kinderen, wanneer de ouders niet thuis zijn. Hierbij zijn zij gedurende een bepaalde tijd verantwoordelijk voor de kinderen.

Vele ouders schakelen een oppas in als zij zelf niet op de kinderen kunnen letten, omdat zij bijvoorbeeld moeten overwerken of een avondje weg willen met vrienden of familie. Vaak denken ouders niet goed na over de certificaten of opleidingen van de oppas aan huis. Een oppas met een EHBO-certificaat is daarentegen veel professioneler, veiliger en betrouwbaarder dan een oppas die deze papieren niet heeft.

Ondanks dat de kinderen één op één met de oppas zijn en zich in hun eigen huiselijke omgeving bevinden kunnen er namelijk toch nog altijd ongelukken gebeuren. Het is een feit dat de meeste ongelukken in huis gebeuren. Een oppas kan dit soort ongelukjes niet altijd voorkomen, hoe goed de oppas ook oplet op de kinderen. Een kind kan in het water zijn gevallen, iets hebben doorgeslikt of ergens tegenaan zijn gelopen. Een oppas is vaak ‘jong’ en zonder een EHBO-certificaat is de kans groot dat de oppas niet weet hoe hij/zij het aan moet pakken. En juist de eerste seconde bij een ongeval zijn zo cruciaal! Mocht een oppas zo’n EHBO-cursus volgen, dan is de kans veel groter dat de oppas weet hoe hij/zij moet handelen.

Met een EHBO-cursus leren oppassen de situatie te beoordelen, om rustig te blijven en zorgvuldig te handelen. Hiernaast leren zij te handelen naar verschillende crisissituaties zoals, verstikking, verdrinking en een hartstilstand.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (Oppassen.nl).