Ben jij al burgerhulpverlener?

Jaarlijks krijgen rond de 16.000 mensen een hartstilstand. Buiten het ziekenhuis zijn dat gemiddeld 300 mensen per week. Op het werk, op straat of op de sportclub. De meeste slachtoffers van een hartstilstand bevinden zich thuis (ongeveer 70%).

Door binnen 6 minuten te starten met reanimeren, verdubbelt de overlevingskans. De ambulance is er vaak niet binnen 6 minuten. Jij misschien wel. Help levens redden in jouw buurt en word burgerhulpverlener.

BHV’er als burgerhulpverlener

Ben je BHV’er? Dan weet je wat jij moet doen bij een hartstilstand, want je hebt tijdens de BHV-cursus leren reanimeren. Je kunt iemand een levenskans bieden door als burgerhulpverlener deel uit te maken van een 6-minutenzone in jouw eigen buurt.

Wat doet een burgerhulpverlener?

 1. Je hebt een reanimatiediploma en je meldt je aan bij een oproepsysteem in jouw buurt.
 2. Iemand in de buurt belt 112 bij een hartstilstand.
 3. Je krijgt een oproep op je mobiel.
 4. Kun je even weg? Ga dan zo snel mogelijk naar het slachtoffer.
 5. Samen met andere burgerhulpverleners start je met reanimeren en sluit je een AED aan.
 6. Je gaat door met reanimeren tot de ambulance arriveert en de reanimatie overneemt.

Hoe werkt burgerhulpverlening?

Iedereen die kan reanimeren, kan zich aanmelden als burgerhulpverlener in zijn of haar eigen buurt. Meldkamers van 112 van de ambulancediensten werken met een database met burgerhulpverleners en AED’s. Als jij je aanmeldt als burgerhulpverlener kom je in een oproepsysteem.

Er zijn 2 oproepsystemen in Nederland die werken via de meldkamers van 112: HartslagNu en HartveiligWonen. Zij bedienen verschillende regio’s maar hebben een vergelijkbare werkwijze:

 • Er komt via 112 een melding binnen van een hartstilstand.
 • De meldkamer stuurt 2 ambulances naar het slachtoffer en schakelt het oproepsysteem voor burgerhulpverleners in.
 • Maximaal 30 burgerhulpverleners die binnen een straal van 1.000 – 1.500 meter van het slachtoffer wonen, ontvangen een sms’je.
 • Een derde van de hulpverleners krijgt de oproep naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimatie. Twee derde krijgt het verzoek eerst een AED te halen.
 • In het sms’je staat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt en een link naar een kaartje met routebeschrijving.
 • Burgerhulpverleners starten met reanimeren totdat de ambulance arriveert.

Meer informatie over burgerhulpverlening vind je in de folder ‘Word burgerhulpverlener’.

Aanmelden als burgerhulpverlener

Wil jij je aanmelden als burgerhulpverlener? Voer dan via de website van de Hartstichting je postcode in en je ziet meteen of je je moet aanmelden bij HartslagNu of HartveiligWonen.