Door de coronapandemie hebben ook de hotelketens het zwaar. Ook bij NH Hotels, een van onze relaties, moet er veel geïmproviseerd worden. Met de inzet van medewerkers en zeker ook met extra veiligheidsmaatregelen voor gasten en personeel. Zo hebben alle medewerkers nu de mogelijkheid om de e-learning BHV van 112BHV/NCOI te volgen en zo hun theoretische kennis hiervan op peil te houden. Sietske Cnossen, Hotel Project Coördinator & HR Specialist Health Safety & Environment, vertelt hoe NH Hotels met deze lastige periode omgaat.
“Wij nemen de veiligheid in deze tijd van de COVID-19-pandemie heel serieus”, vertelt Sietske. “Je kunt in de gastvrijheid alleen een goede gastheer zijn als je een veilige plek biedt. We hebben daarom al snel het Feel Safe Office opgericht met daaronder voor de hele businessunit het Health & Safety Team. Op alle locaties zijn Hotel Health & Safety Managers aangesteld, die de maatregelen op die locatie invoeren, vraagbaak zijn voor medewerkers en gasten en de booking office helpen om alle maatregelen goed toe te passen op de meetings en events die geboekt worden.”
Zijn er bijvoorbeeld extra maatregelen, ook voor de medewerkers?
“Zeker! Medewerkers moeten veilig kunnen werken. Er zijn extra maatregelen op het gebied van desinfectie, persoonlijke beschermingsmiddelen, indeling en gebruik van werkplekken en werkmaterialen. We hebben extra procedures voor als een medewerker vermoedelijk met COVID-19 besmet is en ook wat te doen als dat bevestigd is. En ook als gasten in die situatie komen en toch van ons zorg, eten of advies nodig hebben. Heel belangrijk dat wij elkaar onderling en gasten niet besmetten en net zo belangrijk, dat wij niet door gasten besmet raken.”
En worden zij nog extra opgeleid in het kader van bhv?
“Wat betreft bhv hebben we wat extra scenario’s, die zich kunnen voordoen. Dus dat is met de teams gedeeld. Bijvoorbeeld de aangepaste richtlijn rond reanimatie. Maar ook is de personeelsbezetting anders nu we met de overheidsmaatregelen dus een lage hotelbezetting of zelfs gesloten hotels hebben. Dat betekent dat andere medewerkers opeens ook met bhv-taken te maken kunnen krijgen. Zij worden extra getraind. Dat is de training die we in maart in NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky hopen te doen met NCOI Techniek & Veiligheid.”
Hoe zorgt NH Hotels dat deze kennis up-to-date blijft?
“Dat doen we door zelf te oefenen en ook door de medewerkers het theoriegedeelte opnieuw te laten doen. Dat kunnen ze zelf, dankzij de online trainingen die NCOI aanbiedt.”
Hoe gaat dat met de online bhv-trainingen?
“Het fijne van de online training, is dat die adaptief is. Het programma toetst eerst de parate kennis. Is die goed? dan kun je direct door naar het volgende onderdeel. Heb je een aantal punten niet paraat, dan doorloop je van dat hoofdstuk de theorie. Je sluit het af met een oefening. Na alle onderdelen sluit je de theorie af met een eindtoets. Daar ben je dan op maat voor bijgespijkerd, zonder door lesstof te moeten, die je allang kent. Dat wordt enorm gewaardeerd.”
NH Hotels werkt al langer samen met 112BHV/NCOI. Waarom hebben jullie voor ons als opleider gekozen en hoe verloopt deze samenwerking?
“NCOI Techniek & Veiligheid/112BHV bood al jaren geleden de mogelijkheid om de theorie online te trainen. De praktijktraining hoeft dan nog maar een halve dag te zijn. Dat is heel prettig in een organisatie waar onregelmatig gewerkt wordt. Zo zijn de medewerkers goed in te delen, terwijl we toch rekening houden met de overige tijden in hun rooster en daarmee de rusttijden. Door de jaren heen hebben jullie dit doorontwikkeld tot de adaptieve theorietraining. De praktijktrainingen zijn ook goed op ons toegesneden. NCOI kent onze panden, onze calamiteitenplannen en veel van onze medewerkers. Dat is een voordeel van een jarenlange samenwerking. Je kent elkaar, kunt behoeften bespreken en maatwerk leveren.”
Van ondernemers wordt in deze tijd veel creativiteit gevraagd. Ook met de inzet van personeel. Hoe gaat dat bij NH Hotels?
“We zijn enorm trots op ons team! We helpen elkaar waar we kunnen. Dat gebeurt binnen een hotel tussen de afdelingen, maar hotels helpen ook elkaar. Sinds afgelopen voorjaar hebben we de JobHub. Daar matchen we vraag en aanbod, op basis van beschikbaarheid en hotelbezetting. Het ene hotel heeft het drukker dan het andere. En dat wisselt door de tijd. Natuurlijk is het wel belangrijk om goede combinaties te maken. Een kok kan prima meelopen in de nacht. Het is heel leerzaam en leuk om te zien wat elkaars werk inhoudt, maar wel met een ervaren collega. Dus creativiteit binnen een aantal spelregels. We zijn trots op de flexibiliteit van onze teams en willen dat ook graag duurzaam kunnen blijven doen. Misschien is het goed om deze vibe van elkaar ondersteunen te behouden.”
Eigenlijk had 2020 een topjaar moeten worden. Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar en vooruit op 2021?
“Financieel is het uiteraard een moeilijke tijd. We hadden heel andere vooruitzichten voor 2020. Dat klopt. Dat geldt voor alle bedrijven in de hospitality. Maar ook al ontvangen we minder gasten, we zitten niet stil. Al snel hadden we een Feel Safe Office, wat ons geholpen heeft in alle NH-hotels wereldwijd in korte tijd veilige omstandigheden en toepassing van de Corona-maatregelen in dat land in te voeren. En die regels liepen nogal uiteen, dus dat was een hele klus.”
“Daarnaast ging een groot aantal hotels dicht. Denk maar even terug aan hoe Italië en Spanje in totale lockdown gingen. En daar hebben we veel hotels. Maar je kunt niet bij de pakken neer gaan zitten. Het is belangrijk om straks gelijk weer in de startblokken te staan. Dus we zijn binnen de mogelijkheden extra onderhoud aan het uitvoeren, met het voordeel dat we nu overal bij kunnen. Verder updaten we waar nodig RI&E en calamiteitenplannen en oefenen we met dat calamiteitenplan.”
“Maar we gingen ook collecteren voor goede doelen en andere services ontwikkelen en aanbieden zoals ‘thuiswerkplekken’, vaccinatielocatie, grote ruimtes als klaslokaal voor eindexamenleerlingen, online en hybride meetings en event-faciliteiten ontwikkelen, medewerkers online trainen et cetera. We benutten de tijd goed. En als de wereld straks weer opengaat, mensen weer op stap gaan en congressen en evenementen weer doorgaan, zijn wij er klaar voor en kan iedereen veilig bij ons terecht. Of dat nou zakelijk is of voor vakantie.
“Tot slot wil ik nog wel opmerken dat het fijn is om samen te werken met bedrijven die begrijpen dat we elkaar nodig hebben. Dus dank voor de geboden mogelijkheden”, aldus Sietske Cnossen.