Brandveiligheid in huis. Wat kun je zelf doen?

14 september 2020

Brand in huis? Dat gebeurt altijd bij anderen. Onbewust hebben veel mensen dat idee in hun hoofd. Maar de brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van woningbranden. Vaak met alleen materiële schade, maar helaas ook honderden met persoonlijk letsel en tientallen met fatale afloop. En op een dag kun jij zomaar ‘die ander’ zijn. Dat wil je natuurlijk niet. Het goede nieuws is dat je zelf met een aantal simpele maatregelen je huis brandveiliger maken. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

  • Ga je aan de slag in de keuken? Laat pannen niet zomaar op het vuur staan. Flambeer nooit onder een werkende afzuigkap. Reinig of vernieuw regelmatig het filter van de afzuigkap. Ververs regelmatig het vet van de frituurpan. Slaat de vlam in de pan? Niet blussen met water! Dek het vuur af met een deksel of blusdeken. Ga in géén geval met de pan lopen.
  • Er ontstaan nog steeds branden omdat mensen roken in bed en dan in slaap vallen. Rook niet als je moe bent, want 1 op de 10 branden ontstaat door roken.
  • Kijk uit met opladers, batterijen en accu’s. Gebruik alleen originele opladers. Laat ze niet onnodig in het stopcontact zitten en zorg dat accu’s en batterijen tijdens het opladen hun warmte kwijt kunnen. Dek ze dus niet af.
  • Elektrische apparaten vormen ook een risico. Zorg dat ze hun warmte kwijt kunnen en dat ze stofvrij zijn. Sluit ze op de juiste manier aan. Grote stroomverbruikers als frituurpannen en gourmetstellen bij voorkeur rechtstreeks op het stopcontact. En als je toch een verlengkabel gebruikt, rol die dan helemaal af zodat hij niet oververhit raakt.
  • Stook je een pelletkachel, allesbrander of open haard? Zorg dan dat die op de juiste wijze is geïnstalleerd. Laat regelmatig de schoorsteen vegen om te voorkomen dat er een schoorsteenbrand ontstaat.

Rookmelders en vluchtplan

Met deze eenvoudige maatregelen kun je zelf al veel doen om brand te voorkomen. Daarnaast kun je nog het nodige doen om de gevolgen te beperken als er toch brand ontstaat. Hang rookmelders op elke etage van de woning. Het liefst in elke ruimte waar brand kan ontstaan. Zorg voor een vluchtplan zodat alle bewoners weten hoe ze zo snel en veilig mogelijk naar buiten kunnen komen of naar een plek in huis waar ze zo lang mogelijk tegen het vuur en de rook beschermd zijn. Sluit als je gaat slapen alle tussendeuren. Die houden vuur en giftige rook nog enige tijd buiten de leef- of slaapruimte.

Meer details en tips vind je op brandweer.nl.

Terug

Er waren veel coöperatieve opdrachten waarbij je met elkaar en van elkaar kon leren. Dit is een leuke manier om alle belangrijke BHV onderdelen door te nemen.

Renske, Cursus BHV

Onze klanten en herkenningen