In 2018 is het aantal schadeclaims door brand gedaald. Maar het aantal branden dat ontstond door accu’s en batterijen steeg wel. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland en Stichting Salvage. Steeds meer branden ontstaan door lithium-ionbatterijen. Hierin zit in verhouding veel meer energie dan in standaardbatterijen, zoals alkalinebatterijen. Lithium-ionbatterijen zitten onder meer in elektrische fietsen, smartphones, tablets en speelgoed.

Bijna de helft van die branden ontstaat door losse opladers. Ongeveer een kwart komt voor rekening van mobiele telefoons en e-bikes. De rest door batterijen van diverse andere apparaten, waarvan het kleinste deel nog door elektrische auto’s. Maar dat laatste kan veranderen, omdat er inmiddels steeds meer elektrische auto’s rondrijden.

10 veiligheidstips

Brandweer Nederland vraagt daarom al langere tijd aandacht voor het veilig gebruik van accu’s en batterijen. Hoe ga je veilig om met elektrische apparatuur en batterijen? Hier zijn 10 tips om veilig om te gaan met batterijen:

  1. Lees de handleiding.
  2. Gebruik alleen de originele oplader.
  3. Houd het oplaadbare apparaat uit de volle zon en vermijd vrieskou.
  4. Laad het apparaat minstens 1 keer in de 3 maanden op.
  5. Is het apparaat gevallen, beschadigd of vervormd? Leg het dan buiten neer en lever het zo snel mogelijk in.
  6. Heeft de accu van het apparaat onderhoud nodig? Laat dit altijd aan een deskundige over.
  7. Leg het apparaat tijdens het opladen op een stabiele en onbrandbare ondergrond.
  8. Laad het apparaat bij voorkeur overdag op.
  9. Laad het apparaat op in een ruimte waar een rookmelder hangt.
  10. Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij of accu vol is.

Als je deze tips opvolgt verklein je het risico op brand aanzienlijk. Tot slot nog een milieutip: gooi afgedankte batterijen en accu’s niet bij het normale afval. Lever ze in bij de milieustraat of in een winkel met een inzamelbak.

Verlengkabels en haspels

Ook verlengkabels en haspels vormen een risico. Hoewel de meeste haspels tegenwoordig zijn beveiligd tegen overbelasting en -verhitting is het toch goed een aantal zaken in acht te nemen. Op de achterkant van een verlengsnoer staat aangegeven wat de maximale belastbaarheid is. Een normaal verlengsnoerblok met 3 tot 5 stopcontacten is meestal maximaal belastbaar tot 2.500 watt. Om doorbranden, kortsluiting en brand te voorkomen, is het belangrijk dat de totale som van de stroomverbruikers niet boven de maximale wattage uitkomt. Houd er bovendien rekening mee dat apparaten met een verwarmingselement veel stroom vragen. Een waterkoker of een koffiezetapparaat zit bijvoorbeeld al gauw op 1.500 tot 2.400 watt. Verder is het belangrijk om kabelhaspels volledig uit te rollen. Opgerolde snoeren kunnen namelijk ook oververhit raken. Denk ook aan het stofzuigersnoer.

(Bron: brandweer.nl)