Dit jaar is ‘Dan vertrouw ik jou’ het thema van de Dag van de BHV. Op een ander vertrouwen is niet zo vanzelfsprekend. Zeker niet als je die ander misschien niet of nauwelijks kent. Maar bij calamiteiten willen we toch allemaal vertrouwen op de inzet van goed opgeleide en doeltreffend optredende bhv’ers. Daarom is het ook fantastisch dat er steeds meer bhv’ers zijn. En dat zij hun competenties ook steeds meer op andere plekken dan op hun werk gebruiken. Ook professionele hulpverleners vertrouwen op de bhv’ers in de eerste minuten na een calamiteit.

De bhv’er verdient dus zeker ons vertrouwen en onze waardering. Want hij of zij doet het niet voor zichzelf, maar voor ons. En we verwachten nogal wat van onze bhv’ers. Dat ze als eerste op de plek van een ongeval of calamiteit zijn, dan de situatie beoordelen en direct tot handelen overgaan. Als voorpost van de professionele hulpverleners dragen de bhv’ers een grote verantwoordelijkheid.

En ze kunnen van alles tegenkomen. Zo kreeg Niels Savenije, bhv’er bij NCOI al te maken met gevallen van voedselvergiftiging, flauwte, verstuikte enkels, hersenschudding en schaafwonden. Toen hij bij NCOI kwam werken had Niels al een EHBO-diploma. In de eerste weken schoot hij een collega te hulp die zomaar uit het niets flauwviel. Hij werd daarna benaderd met de vraag of hij het bhv-team wilde versterken. “Ik heb meteen ja gezegd omdat ik uit het moment veel voldoening haalde en ik merkte ook wel dat mijn directe collega’s zich prettig voelden bij mijn manier van werken. Dus ik heb daarom ook meteen de bhv-opleiding gedaan”, aldus Niels.

Ook voor hem geldt dat hij het niet voor zichzelf doet, maar voor zijn collega’s: “Ik ben er voor mijn collega’s en de bezoekers van NCOI. Als bhv’er ben ik een van de aanspreekpunten in geval van een calamiteit of een moment van eerstehulpverlening binnen het bedrijf.” Over waardering van collega’s heeft Niels niets te klagen. Die krijgt hij van zowel van zijn directe collega’s als van collega’s binnen het bedrijf.

In het thema van ‘Dan vertrouw ik op jou’ van de Dag van de BHV 2020 herkent Niels zich wel: “Zeker! Mijn collega’s komen bij mij om advies of vragen mij of ik met spoed wil komen als er iets aan de hand is. Collega’s die ik nooit spreek komen ook naar me toe, dus ik ben voor iedereen bereikbaar. Het slaat soms wel door. Wanneer collega’s vragen of ik een pleister voor ze heb geeft dit nog weleens reden tot een glimlach wanneer er geen extra zorg nodig is. De EHBO-koffer hangt bij ons namelijk in het gangpad naar iedere werkruimte dus ze lopen er elke dag langs en kunnen zelf een pleister pakken.”