Blusdekens zijn onbetrouwbaar in het geval van een brand waarbij olie of vet in brand staat. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van een klacht van de Brandwonden Stichting dat sommige Nederlandse blusdekens niet goed werkten. Dit heeft al meer dan eens tot ongevallen geleid. De onderzochte blusdekens hebben zowel tekortkomingen in de constructie als in de gebruiksaanwijzingen. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlamvatten. In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen.

Zo blus je een vlam in de pan op een veilige manier

Een vlam in een pan of een frituurbrand mag je nooit met water blussen, want dit kan een explosie veroorzaken. Maar je mag ook geen blusdeken gebruiken. Hoe kun je zo’n brand dan wel het beste blussen?

  • Bedek je handen (bijvoorbeeld met ovenhandschoenen).
  • Dek de brandende pan af met een passende deksel of koekenpan.
  • Zet de warmtebron uit.
  • Doe de afzuigkap uit.
  • Laat de pan met de deksel staan totdat deze volledig is afgekoeld (ten minste een uur).
  • Waarschuw bij twijfel altijd de brandweer.

Verder raden Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting het gebruik van een blustoestel af bij het blussen van een vlam in een (frituur)pan. De kracht van de uitstoot van de blusstof, kan de brand namelijk verspreiden.

Voor welke branden is een blusdeken wel geschikt?

Voor alle beginnende brandjes tot de grootte van ongeveer een voetbal kun je een blusdeken gebruiken. Met uitzondering van een vlam in een (frituur)pan natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • Vlamvattende kleding.
  • Een beginnende brand door een omgevallen kaars.
  • Een beginnende brand in een prullenbak.