Een veilige en gezonde werkomgeving voorkomt slachtoffers

BHV’er ben je 365 dagen per jaar, ook tijdens de feestdagen

December is de maand van extra gezelligheid. Niet alleen thuis, in winkels en in horecagelegenheden, maar ook in bedrijfspanden worden versieringen aangebracht en kerstbomen neergezet. Helaas is het ook de maand waarin regelmatig brand ontstaat door verkeerd gebruik van (decoratie)materiaal. Voor BHV’ers is extra waakzaamheid geboden. BHV’er ben je immers 365 dagen per jaar, ook – en misschien wel juist – tijdens de feestdagen. Hieronder vindt u daarom praktische tips om vervelende ongelukken en calamiteiten te voorkomen tijdens de feestdagen.

Voorschriften en maatregelen

Calamiteiten rondom de feestdagen zijn voor een bedrijf nooit uit te sluiten. Om de veiligheid van medewerkers en gasten te waarborgen, moeten in uw pand een brandpreventieve voorzieningen aanwezig zijn. Denk aan voldoende vluchtwegen, goed begaanbare nooduitgangen, noodverlichting en vluchtwegaanduiding. Het is zaak dat u tijdig vóór alle komende feestdagen nog eens naar de aanwezigheid en goede werking van de hierboven genoemde voorzieningen kijkt. Ga na hoeveel personen u maximaal toe wil en mag laten. Zorg ook dat uw personeel op de hoogte is van de bij uw bedrijf geldende afspraken over brandveiligheid. In onderstaand document van de brandweer staan de belangrijkste voorschriften voor kerstversiering en het aantal personen voor u op een rij.

Versieringen

  • Gebruik geïmpregneerd dennengroen. Echt is brandgevaarlijk, zeker wanneer het droog is.
  • Zet de kerstboom op een brandveilige plek en blokkeer niet de vluchtweg of de nooduitgang.
  • Kabelhaspels helemaal afrollen. Deze worden warm, waardoor brand kan ontstaan.
  • Nooit een verlengsnoer verlengen met een ander verlengsnoer.
  • Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting, bijvoorbeeld met een KEMA-keur.
  • Controleer de bedrading van feestverlichting op beschadiging.
  • Nooit versiering dicht in de buurt van apparatuur die warmer wordt dan handwarm, plaatsen of hangen.
  • Let er op dat verlichting die warm wordt, niet dichtbij licht ontvlambare materialen wordt gebruikt.
  • Zorg ervoor dat mensen niet over versiering en snoeren kunnen struikelen.
  • Doe kerstverlichting uit wanneer je weggaat of gaat slapen! Trek de stekker uit het stopcontact, een lampje losdraaien is niet genoeg.

Zijn er in een periode meer dan gemiddeld collega’s op vakantie of vrij? Zorg dan dat er voldoende bedrijfshulpverleners aanwezig zijn. Mocht er iets misgaan, dan is er in elk geval voldoende kennis en kunde aanwezig om een calamiteit in de kiem te kunnen smoren.

Wij wensen u een veilige kerst en bovenal een gelukkig en gezond 2017!